ultrasoon lekdetectie - ukltrasone lekdetectie - lekdetectie ultrasoon

Ultrasoon lekdetectie

Een lekkage in de waterleiding kan een groot probleem zijn. Ultrasone lekdetectie is gewenst in het geval van lekkages bij koudwaterleidingen of afvoeren om nog meer schade te voorkomen. Naast de directe schade aan het leidingwerk leidt het binnendringende water ook vaak tot ernstige problemen zoals houtrot en schimmelvorming.

Wat is ultrasoon lekdetectie?

Ultrasoon geluid is niet waarneembaar voor het menselijk oor. Bij ultrasoon lekdetectie gebruik je een zender en ontvanger die via geluidsgolven met elkaar communiceren. De zender zendt ultrasoon geluid uit in alle richtingen en de ontvanger pikt dit weer op. Is het geluid op een bepaalde plek opmerkelijk sterker? Dan is daar het lek aanwezig want een lekkage in een leiding maakt altijd geluid. Waar geluid naar buiten kan, gaat vocht naar binnen. Dat is dus de plek waar het water weglekt.

Koudwaterleidingen en temperatuurverschillen

Het probleem met lekkages is dat het meestal vaak op een slecht bereikbare plek zit. We kennen allemaal wel de lekkage in een leiding aan het plafond of in de muur.

Ultrasoon lekdetectie is handig om lekkages bij koudwaterleidingen of afvoeren op te sporen. Ultrasone lekdetectie is vooral handig wanneer een thermografische camera niet werkt. Ultrasoon lekdetectie werkt als er geen sprake is van temperatuurverschillen.

Soorten geluid bij ultrasoon lekdetectie

De apparatuur van ultrasoon lekdetectie meet de toonhoogte, -laagte en de geluidsterkte. Op basis van deze informatie kan de lekdetectie specialist zien hoe groot de lekkage is. Over het algemeen betekent een lage toon een grotere lekkage dan een hoge toon.

Kenmerken van ultrasoon lekdetectie 

  • Ultrasoon geluid is niet met het blote oor hoorbaar en is dus ook niet schadelijk.
  • Ultrasoon lekdetectie wordt toegepast bij de moeilijkere klussen.
  • Ultrasoon-techniek wordt vaak toegepast in combinatie met andere lekdetectie-methoden.
  • Een belangrijke functionaliteit van ultrasoon geluid is dat u het zeer nauwkeurig kan meten. 
  • Er is vaak geen hak- en breekwerk nodig bij ultrasoon lekdetectie.

Algemene informatie over lekdetectie?

Meer informatie over lekdetectie.

Ons lekdetectie werkgebied.

Wij verrichten lekdetectie in de volgende plaatsen.

Open chat
Vragen?
Hallo,

Hoe kunnen wij u helpen?
Bel ons nu