lekkage opsporen - lekdetectie - apparatuur lekdetectie - Hoe een lekkage opsporen in huis?

Hoe een lekkage opsporen in huis?

Het opsporen van een waterlekkage, ook wel lekdetectie genoemd, kan een complexe uitdaging zijn. Met de juiste technieken en gereedschappen is lekdetectie goed te doen. Als loodgieters voeren wij al jaren lekdetectie uit om lekkages op te sporen. Moderne lekdetectiemethoden variëren van ultrasone detectie tot geavanceerde endoscopie. Hieronder bespreken we enkele van de meest effectieve methoden.

Lekdetectie algemene informatie

Ultrasone lekdetectie

Ultrasone lekdetectie is een manier waarbij je geluidsgolven gebruikt om lekkages op te sporen. Ultrasone detectieapparaten detecteren variaties in geluidsgolven die worden veroorzaakt door het ontsnappen van water. Ultrasone lekdetectie is een niet-invasieve methode die bijzonder nuttig is voor het lokaliseren van lekken in ondergrondse leidingen.

Thermografische camera’s

De thermografische camera maakt gebruik van infraroodtechnologie om temperatuurverschillen in muren en vloeren te detecteren. Waterlekkages veroorzaken vaak een verandering in de lokale temperatuur, die door deze camera’s kan worden waargenomen. Deze methode is effectief voor het opsporen van lekken achter muren en in plafonds.

Roofproef

Bij een roofproef wordt een deel van het dak of een andere waterdichte oppervlakte tijdelijk geblokkeerd om waterophoping te creëren. Dit helpt om de exacte locatie van het lek te identificeren, vooral bij platte daken.

Waterdruktesten

Deze methode omvat het meten van de waterdruk in de leidingen om ongewone drukverlagingen te identificeren, wat kan wijzen op een lek. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om lekkages in leidingen te vinden.

Hygrometrie

Deze techniek meet de vochtigheidsniveaus in verschillende delen van een gebouw. Abnormaal hoge vochtigheidsniveaus kunnen duiden op een lek.

Endoscopie

Bij endoscopie wordt een kleine camera in de leidingen geplaatst om de binnenkant te inspecteren. Dit is bijzonder nuttig voor het inspecteren van moeilijk bereikbare leidingen en het identificeren van scheuren of breuken.

Elk van deze methoden heeft zijn eigen voordelen en kan afhankelijk van de situatie worden ingezet. Het is belangrijk om een gekwalificeerde lekdetectiespecialist in te schakelen die de juiste techniek kan kiezen op basis van de specifieke omstandigheden van de lekkage.

Lekdetectie in de volgende plaatsen:

Open chat
Vragen?
Hallo,

Hoe kunnen wij u helpen?
Bel ons nu