Waar moet je aan denken bij de installatie van zonnepanelen?

Je eigen energie opwekken, dit kan heel goed met zonnepanelen. Heel duurzaam, geluidsarm en het bespaart ook nog eens aan energiekosten. Waar moet je aan denken bij de installatie van zonnepanelen? We zetten enkele tips op een rij.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Een gemiddeld huishouden heeft 12 zonnepanelen nodig, dan pas is de woning op het gebied van energie zelfvoorzienend. Een systeem van 10-12 zonnepanelen inclusief omvormer en installatie kost tussen de 5000 en € 6000. Met verschillende leningen is dit goed te financieren.

Soms is de btw terug te vragen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of voor ondernemers. Sommige gemeenten werken met subsidieregelingen of speciale gunstige leningen. Ook dit kan aardig wat besparen. Kun je nergens gebruik van maken dan is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 5-7 jaar.

Terugverdientijd blijft interessant

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Hierna moeten ze vervangen worden, dit kost ongeveer € 1000. Wanneer je helemaal niet voor subsidie of andere regelingen in aanmerking komt blijft de terugverdientijd toch interessant. Na een periode van 5-7 jaar geniet je namelijk van gratis stroom, en dat nog zeker 18-20 jaar lang.

Belangrijk om rekening mee te houden: de omvormer heeft een levensduur van 5-10 jaar. Je kunt ook voor een langere garantietermijn op de omvormer gaan, zo kom je niet voor extra kosten te staan. Een omvormer kost tussen de € 450 en € 1500, afhankelijk van het aantal zonnepanelen. De kosten van de omvormer zijn al in de terugverdientijd meegenomen.

Zon, schaduw en bliksem

In het meest gunstige geval liggen de zonnepanelen richting het zuiden. Op deze manier vangen ze het meeste zonlicht en hebben een hoge opbrengst. Zonnepanelen in de schaduw? Dit heeft een nadelige invloed op de opbrengst van het hele systeem.

Zonnepanelen zijn serie geschakeld. Wanneer een paneel dat in de schaduw ligt minder stroom afgeeft dan op loopt er ook minder stroom door de andere zonnepanelen. Vangen de zonnepanelen in de winterperiode tijdelijk minder schaduw dan vormt dit op zich geen probleem.

Het komt zelden voor maar de bliksem kan wel op de zonnepanelen inslaan. Daarom is het belangrijk om het metalen montagesysteem en metalen frames te aarden. Is er een bliksemafleider aanwezig? Dan moet er voldoende afstand tussen de zonnepanelen en de bliksemafleider aanwezig zijn.

Douchen op zonne-energie

Met een zonneboiler en zonnecollector is het mogelijk om te douchen op zonne-energie (warm water). Je moet de zonnecollector niet verwarren met een zonnepaneel: deze laatste zet zonlicht om naar elektriciteit.

Veel mensen kiezen naast zonnepanelen ook voor een zonneboiler met zonnecollector. Het voorraadvat is aan te sluiten op een cv-ketel, ook kan de zonnecollector goed gecombineerd worden met een warmtepomp.

Zonnepanelen, wel of niet doen?

Veel mensen twijfelen nog over zonnepanelen. Is dit een verstandige keuze? Ja, over een aantal decennia moet heel Nederland van het gas af zijn. Hiervoor moeten dus andere oplossingen komen. Zonnepanelen zijn niet alleen kostenbesparend maar ook minder milieubelastend. Bovendien is het mogelijk om de woning op elektriciteit te verwarmen, de stroom is toch gratis. Allemaal goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.

Zelf installeren of laten doen

Bovenstaande voorbeeldprijzen zijn gebaseerd op het complete pakket inclusief installatie en btw. Zelf installeren is altijd goedkoper, maar het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Zelf zonnepanelen plaatsen bespaart ongeveer € 800 aan installatiekosten.

Houd er rekening mee dat de installatie altijd aangesloten moet worden op de meterkast. Heb je hier weinig verstand van, laat deze werkzaamheden dan liever aan een professional over.

Open chat
Vragen?
Hallo,

Hoe kunnen wij u helpen?
Bel ons nu