Koolmonoxide en de CV ketel, informatie en weetjes

Één van de gevaren van een CV ketel is het vrijkomen van koolmonoxide. Een koolmonoxidevergiftiging kan namelijk dodelijk zijn. In dit artikel vindt u uitleg over koolmonoxide in relatie tot de CV-ketel.

Hoe ontstaat koolmonoxide vergiftiging

Koolmonoxide (CO) komt vrij als er te weinig zuurstof beschikbaar is (onvolledige verbranding). Dat gebeurt bij de volgende brandstoffen:

– Olie
– Aardgas
– Benzine
– Hout

Koolmonoxide ontstaat door het slecht onderhouden van:

– CV ketel
– Geizer
– Kachel
– Haard

Hoe ontdekt u koolmonoxide?

– Koolmonoxide is moeilijk te detecteren. Het is een echte sluipmoordenaar. U ruikt of proeft het niet en raakt snel bewusteloos bij inademing. Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis krijgt u klachten zoals een grieperig gevoel, hoofdpijn of vermoeidheid. Als u buiten bent geweest dan zijn de klachten weer weg. Het is dus erg moeilijk om koolmonoxide op te sporen.

– U kunt koolmonoxide wel eventueel ontdekken doordat ramen gaan beslaan als de CV-ketel of een andere installatie niet goed werken. Ook kunt u naar de vlam van de CV-ketel kijken. Deze vlam dient blauw te zijn en niet oranje. Als dit het geval is, schakel dan meteen uw onderhoudsmonteur in.

Hoe kunt u koolmonoxide aan een CV ketel voorkomen?

Laat uw CV ketel elk jaar controleren door een installateur. U ziet aan de sticker op de ketel wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Twijfelt u hierover of wilt u extra advies neem dan even contact met ons op met een onderhoudsmonteur.

Wat voor soort problemen met de CV ketel veroorzaken koolmonoxide?

– De rookgasafvoer moet met een speciale beugel worden vastgezet. Als dit niet goed gebeurt dan laat de afvoer los en stroomt koolmonoxide meteen de ruimte in.
– De nieuwe HR ketel wordt aangesloten op een oude VR ketel. Dat levert vaak problemen op waardoor koolmonoxide vrijkomt.

Wat kunt u zelf doen?

– Zet de CV ketel of andere installatie meteen uit bij het vermoeden van koolmonoxidevergiftiging. Zet alle ramen tegen elkaar open zodat frisse lucht het huis in kan. Breng anderen in veiligheid, in de frisse lucht.
– Koop en installeer een koolmonoxidemelder. Als er teveel koolmonoxide in de ruimte is dan gaat een alarm af.

Koolmonoxidemelder

– Een koolmonoxidemelder dient aan de norm BS EN 50291 te voldoen. Dit staat op de verpakking.
– Kijk in de handleiding hoe lang de melder meegaat. Meestal is dit 5 tot 7 jaar.
– Kies niet voor een combinatie tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder. Deze 2 melders dienen namelijk apart van elkaar in andere ruimtes te worden geplaatst.
– Controleer regelmatig of de melder nog werkt volgens de specificaties in de handleiding.
– Plaats de melder in de ruimte waar de CV-ketel of andere installaties staan.
– De koolmonoxidemeter geeft over het algemeen een luid alarm.

Koolmonoxide weetjes

– Elk jaar sterven er in Nederland ongeveer 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.
– Koolmonoxide wordt 250x sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof.
– Geredde slachtoffers van een verbrandend huis krijgen soms ook een koolstofmonoxidevergiftiging in combinatie met een inhalatietrauma.

Photo credit: byJoeLodge via Foter.com / CC BY

Open chat
Vragen?
Hallo,

Hoe kunnen wij u helpen?
Bel ons nu